Usluge koje pruža
Dom za stare Alfa-V Brčko

Dom za stare Alfa-V Brčko

Kao ideja, o nastavku porodične tradicije i realne potrebe za ustanovom ovakvog tipa namjenski izgrađenom za ovu svrhu, nastala je prije nekoliko godina. 

U svakodnevnoj medicinskoj praksi porodice Arsenović prepoznata je potreba sugrađana starije životne dobi za sigurnom ustanovom u kojoj mogu da provedu svoje zlatno životno doba.

U realizaciju ovog projekta je uloženo dugogodišnje porodično iskustvo i dosta veliki kapital pa zbog toga možemo reći da je Dom za stare Alfa-V Brčko jedinstven u ovoj regiji.

Dom za Stare i Nemoćne Alfa-V Brčko, ruke u prvom planu, tri šake, na rukama medicinske seste je ruka starije žene o kojoj se ona brine u staračkom domu

Njega 24/7

Svo osoblje koje vodi brigu o korisnicima je medicinski visoko obrazovano.

Tu je i Kuvarica koja se brine o ishrani korisnika i njihove želje pretače u ukusne, ali zdrave i odmjerene obroke.

Spremačica se brine o vešeraju, posteljini, čišćenju i dezinfekciji prostorija.

Zašto je ovo bitno?

Vrlo loša iskustva rodbine su najčešće zasnovana na činjenici da su se susretali sa nestručnim osobljem.   

 • Prema bolesnim korisnicima koji se nalaze u našoj ustanovi primjenjujemo bolničke standarde što znači da se njihova njega i terapija odvija po vrlo preciznim protokolima.
 • U zavisnosti od stanja korisnika u kojem se nalazi formiramo individualan pristup i uspjevamo pružiti adekvatnu terapiju i njegu, obezbjeđujemo lijekove i organizujemo potrebne preglede.
 • Medicinske sestre su zadužene za terapiju koja se dijeli isključivo sa potpisom i pečatom doktora. Kontrolu date terapije vrši tehnički direktor i doktori koji su istu i propisali.
 • Svakodnevno se vrši mjerenje temperature i krvnog pritiska korisnika.
 • Dom za stare Alfa-V Brčko obezbjeđuje i dodatne timove doktora koji dolaze na poziv ako porodica izrazi zahtjev da se urade dodatne analize.
 • Non stop održavamo kontakt sa porodicom kako bi bili upoznati šta se dešava sa korisnikom.o

Smještaj

Naša ustanova je napravljena po Evropskim standardima, opremljena i prilagodjena nemoćnim, starim, pokretnim, nepokretnim i teže pokretnim osobama.

Dom za Stare Alfa-V Brčko raspolaže sa apartmanima, jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.

Sve sobe su luksuznog dizajna opremljene pokretnim krevetima, televizorima, ormarima i prostranim i funkcionalnim kupatilom.

Sistem klimatizacije u objektu i sobama postiže temperaturu ugodnu za život tokom toplijih proljetnih i ljetnih dana, a u jesenjem i zimskom periodu se koristi podno grijanje.

Sobe - Starački dom AlfaV Brcko

Zašto ovo naglašavamo?

Želimo da Vam u samom početku bude jasno da postoji razlika između obične kuće koja je prepravljena u dom za stara i nemoćna lica i objekta koji je izgrađen za tu namjenu.

 • Široki hodnici su prilagođeni nepokretnim bolesnicima i starim licima, vešeraj, savremena kuhinja, trpezarija, veliki dnevni boravak sa terasom.
 • Prostrani lift omogućava da se naši teže pokretni ili nepokretni korisnici bez problema transportuju. Svaka šetnja ili izlazak napolje bi bez lifta predstavljali problem i korisnicima i osoblju.
 • Sistem klimatizacije u našoj ustanovi postiže temperaturu ugodnu za život tokom toplijih proljetnih i ljetnih dana, a u jesenjem i zimskom periodu se koristi podno grijanje.
 • Raspolažemo sa 700 metara kvadratnih prostora.
Dom za Stare i Nemoćne Alfa-V Brčko obrok koji se nalazi na bijelom tanjiru se sastoji od parčeta ribe prelivenog sosom, restovani krompir i kuhana šargarepa

Ishrana

Kvalitetna, zdrava i raznovrsna ishrana naših korisnika je jedan od prioriteta na koji posvećujemo posebnu pažnju.

Prilikom prijema u ustanovu evidentiramo informacije o tome šta korisnik sa medicinskog aspekta može i treba da konzumira kako bi imao izbalansiranu i zdravu ishranu. 

Pored toga evidentiramo i posebne želje za određenom vrstom jela ili namirnica što od samog korisnika pa tako i od rodbine.

Porodica korisnika nema potrebu da bilo šta donosi od hrane, voća, napitaka ili vode, niti da razmišlja o tome jer sve što korisnici požele mi im to priuštimo.

Kako to postižemo?

Sistem ishrane je ala carte što znači da svako dobije bukvalno ono što želi.

 • Tri puna obroka + 2 međuobroka (užina, voće, kolači)
 • Sva tri obroka su po slobodnom izboru korisnika, na šta se posebno ponosimo.
 • Naše druženje sa korisnicima i inovativan način komunikacije rezultira time da znamo šta oni žele da konzumiraju sladeći dan i na osnovu toga pravimo plan ishrane.
 • Posebno vodimo računa o tome koji korisnik šta može da jede i samim tim pripremamo obroke koji su u potpunosti prilagođeni propisanom/dozvoljenom načinu ishrane.
 • Korisnici takođe mogu da biraju po slobodnom izboru cijeđene sokove od friškog voća, kompote ili druge vrste napitaka.